Hemmagjorda dumplings och dubbelt i finbesök

Förra veckan (tror jag? tappar tidsuppfattningen helt här) var Ebbot och hans matte, det vill säga min klasskompis Jenny, här. Sån himla lustigkurre som inte gillade att gå på parketten utan mest höll sig på mattorna i lägenheten. Ebbot då alltså, inte Jenny.
 
Jag hade klurat lite på lunch och kom på idén att inviga min ångkokare jag fick av brudarna i födelsedagspresent. Jenny svarade JA! med en mycket taggad snap så ingredienslista skrevs ner och inhandlades när jag hämtat upp dem från bussen. 
Ena fyllningen: stekt strimlad vitkål, morot, silkestofu, soja, sambal oelek och sesamolja.
Fyllningen numero dos: stekt lök och svamp i sesamolja.
Vi gjorde glutenfria dumplings efter Beatas recept. Övning ger färdighet men måste säga att vi var grymma på första försöket alltså. Tror nyckeln är att verkligen kyla ner degen så att den blir lättare att kavla + våga använda lite mjöl på bänken. Stansa sedan ut och fyll inte för mycket. 
Vik ihop och nyp kanterna, placera i ångkokaren.
Ställ sedan en kastrull på spisen, halvfylld med vatten. Se till att ångkokaren får plats uppe på. När vattnet kokar, ställ på behållaren och ångkoka i 6 minuter.
Ha helst svinbra sällskap att äta med som jag hade.
Och avnjut tillsammans med edamamebönor (köpte frysta!) och dippsåser bestående av japansk soja, ingefära, chili och koriander. Nam frickin' nam. Så himla kul att våga sig på saker en tror är omöjliga men som visar sig vara lite pilliga en högst överkomliga. Både glutenfritt och veganskt, DET NI!
 
Translation to English 
 
When my classmate and friend Jenny and her dog, Ebbot, visited me last week we made this heavenly food. Homemade dumplings with two different fillings. One with: cabbage, carrot, silken tofu, sambal oelek, soy sauce and sesame oil. The other with: fried onion and mushroom in sesame oil. We made the dough gluten-free by doing the following:
- mix 3dl glutenfree flour, 1 dl water och 1/4 tsp salt and make sure the dough is all kneeded in.
- cool in the fridge for ~30 minutes while making the fillings.
- roll out on a lightly floured surface and then stance out circles.
 
Fill the circles, fold over and pinch together. Place in your steamer. Bring a saucepan filled halfway with water to the boil. Place your steamer with the lid on on top of the saucepan and steam for 6 minutes. Eat with edamame beans and dip sauces made from soy sauce, chili, ginger and coriander.
 
But mainly, have a friggin' amazing friend to share the experience with. 
Kategori: Mat
Jenny Pettersson:

Så himla fin dag! Vi var grymma med tanke på att det var första försöket :D

Svar: Verkligen. Nästa gång ska friterade testas :D
Nastasja Thor

Kommentera inlägget här: